Szemüveglencse

A szemüveglencsék legfontosabb érzékszervünk hibáit igyekszenek korrigálni. A lencseválasztás útvesztőjében is Önnel tartunk. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már elképzelhetetlenül sokféle és összetett lencse létezik.A szemüveglencse kiválasztása a legösszetettebb feladat, melyhez mindenképpen szakember segítségére van szükség. Ha a lencse nem megfelelő minőségű és típusú, akkor a szemüveg többet árt, mint használ viselője számára. Ezért nem ajánljuk a készen vásárolt szemüvegek viselését. Választást a korrekciós igényünk, és a lencse árak befolyásolják. Az ideális szemüveglencse megtalálásában a gyártó cégekkel kialakított jó partneri viszony is  segítségünkre van.

A lencsék típusa és alapanyaga is eltérő lehet.

Egyfókuszú lencsék – csak adott távolságra nyújtanak éles látási lehetőséget. Az adott korrekció, a lencse teljes felszínén azonos.

Amikor már a szem természetes öregedése folytán nem elég egyetlen dioptria az éleslátáshoz, hanem szükségünk van külön közeli korrekciókra, akkor választjuk a több dioptria értéket, tartalmazó lencsetípusokat.

A „bifokális” lencse esetén a lencse kétfókuszú, a különböző törőerejű lencserészek között vékony vonal látható. A közeli korrekció, olvasó dioptria alul helyezkedik el. Alakja alapján van pajzs- és körbifokális lencse. A felső részen általában a távoli korrekció van becsiszolva.

A „multifokális” (progresszív) lencse:
A legkorszerűbb és legbonyolultabb típusú lencse, a szemüveglencse kutatás és gyártás csúcsát jelentik. A korábban széles körben használt bifokális lencsék kiváltására fejlesztették ki őket. A multifokális lencsén nincs látható választóvonal, a távoli és az olvasó rész között fokozatosan változik a dioptria, ezért a lencsék minden távolságra tiszta és éles látást biztosítanak. Így csak egy szemüvegre van szükségünk, nem kell cserélgetni őket.
 A lencse készülhet üvegből: általában nehezek, könnyebben törhetnek, viszont kevésbé karcolódnak, mint a műanyag lencsék. A műanyag lencsék könnyebbek, kevésbé törékenyek, ennek következtében biztonságosabbak, így gyermekeknek feltétlenül ezek ajánlhatóak, viszont könnyebben karcolódnak, mint az üveglencsék. A lencse anyagának a törésmutatója határozza meg, hogy az adott dioptriájú lencse milyen vastag lesz. A nagyobb dioptria tartományokban ez különösen fontos – gondoljunk a nagyfokú rövidlátók vékonyított lencséjére!

A lencsék felszínét különböző rétegekkel láthatjuk el, amivel tovább növelhetjük a lencsék élettartamát.pl tükröződésmentes és karcálló bevonat, uv-réteg, reflexió csökkentő.

Kapcsolat

VRABEL OPTIKA Kft.

2314 Halásztelek,
II. Rákóczi F. út. 50-52.

Telefon/fax: 06-24/453-211, 06-30-398-2547

 

E-mail: info@vrabeloptika.hu

 

Nyitva tartás:
H-P:   10.00-18.00

Üzenjen nekünk!


Hírlevél kérése